Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

Idag är det internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen instiftades 1999 av FNs generalförsamlings tredje kommitté. Våldet hindrar kvinnor att uppnå jämställdhet i samhället såväl i juridisk som i politisk och ekonomisk mening hävdade man. Våld definierades som handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada både i offentlighet och i privata sammanhang. Formuleringarna har fortfarande bärighet efter 15 år. Så ser verkligheten ut. Kvinnor utsätts för sådant runt om i världen. Det händer dagligen. Konventionen mot missförhållandena antogs redan 1979 och trädde i kraft 1981. Den kan läsas via länken http://www.fn.se/fn-info/vad-gor-fn/manskliga-rattigheter-och-demokrati/karnkonventionerna/konventionen-om-avskaffande-av-all-slags-diskriminering-av-kvinnor-cedaw/. Det går sakta, eller hur?

Idag ska vi påminnas om just detta, inte om att det också finns våld som riktar sig mot djur eller att kanelbullen kan känna sig diskriminerad just för att den inte hyllas idag. Idag ska vi rikta ljuset på att kvinnor får sin rättmätiga frihet beskuren både på kort och på lång sikt. Det är inte just idag vi ska säga ”det finns kvinnor som slår också”, men det är så det är. I vart och vartannat debattinlägg så måste detta framhållas, och jag undrar VARFÖR?

Året har 365 dagar. Minst. En av dem är den 25 november. En annan är den 8 mars. Dessa två dagar ska vi ALLTID påminnas om att det finns annat än kvinnor och kvinnors villkor som ska uppmärksammas, men hur många pekar på att Budapestbakelsen kan känna sig bortglömd på Kanelbullens dag???

feminismSanningen är väl helt enkelt att sanningen gör ont. Våld mot kvinnor utgör ett högst reellt hinder för rättvisa, och det är inte staten eller landstingen eller kommunerna som har ansvaret för detta. Det är du och jag. Faktiskt. Det är vi, vi som ser att vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att bygga ett samhälle som låter människor få vara fria. Det ansvaret kan aldrig överlåtas till ”någon annan”. Det är VÅRT. Också. Och alla andras, men främst vilar ansvaret på oss som har begripit. Den som inte begriper kan helt enkelt inget göra. Den som inte själv har konfronterats med konsekvenser av våld och förtryck eller saknar förmåga att sätta annat än möjligheten till egna fördelar och framgångar på sin agenda fattar ju inte. Hur många kvinnor ska betala för att vi överlåter makten till sådana?

Nej, ansvaret är VÅRT, HÄR och NU. Sätt gränser. Reagera. Lev som du lär. Var inte tyst. Tystnaden göder nämligen förtrycket. Män och kvinnor med ett levande hjärta på rätta stället, det är NU vi kan göra skillnad! Och i morgon. Men nästa år kan det faktiskt vara för sent. Hur många kvinnor har blivit ihjälslagna, våldtagna och inlåsta till dess? Deras liv är väl långt mer värda än en kanelbulle, eller???

/Birgitta
Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s