Öppet brev till Östrans Janne G

TofsNinjaFeminismen är farlig, och ninjafeminismen är ännu farligare. Det verkar i varje fall Janne G tycka på lördagens ledarsida i Östran (se länken http://www.ostran.se/OPINION/Fler-skulle-ha-Goerans-kurage). Det måste ju vara anledningen till de förlöjligande och falska resonemangen som han försöker skriva fram som sanningar. Vi avstår från att bemöta dem. Istället citerar vi vår grundinställning. Den är klart och tydligt formulerad och manifest utskriven:

”Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar, med olika livserfarenheter, som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp jämställdheten. Vi vill göra feminismen begriplig och visa vad det egentligen handlar om. Vi vill konkret visa och förändra de olika villkoren för kvinnor och män och uppmuntra alla att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas.

Det handlar om LIKA ansvar, rättigheter, skyldigheter och makt oavsett kön!!

Vi accepterar inte längre skillnader bara för att vi råkar födas som kvinna eller man!”

Och det är klart att det är utmanande. Provocerande och hotfullt för den som inte ser kvinnor som lika mycket värda som män. Det förstår vi. Verkligen.

Och nej, Janne G, du kommer inte att få en kaststjärna från oss. Vanliga patriarkalt präglade män som inte har förmåga eller vilja att se de strukturella orättvisorna, och än mindre visar vilja att förändra dem till det bättre, går det tretton på dussinet. Våra stjärnor reserverar vi till de exempel där vi ser att det finns en chans till förändring och där det kan finnas möjlighet att skapa reflektion, om än mikroskopiskt liten. När man som du baktalar hela den feministiska rörelsen och dessutom tror att du är en man som ”förtjänar” en stjärna, då är det liksom helt bortkastat. Våra ambitioner går lite längre än till att hamna som trofé vid din sängkant.

Feminismen är i högsta grad både levande och nödvändig. Det kanske du helt enkelt får lära dig att leva med, dock utan hjälp av en stjärna från Ninjafeministerna.

Ninjafeministerna genom
Birgitta Axelsson Edström, Mariann Karlsson, Laura Roch, Christine Holmberg, Vivan Karlsson och Kerstin Ljungberg
Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Öppet brev till Östrans Janne G

  1. Thore Berggren skriver:

    Nu vete tusan, vänner, om det inte är dags att foga ytterligare två adjektiv till programförklaringen: ömtåade och humorbefriade. Det Janne G skrev kan rimligtvis läsas med humorns glasögon på näsryggenj. Bitvis var det till och med i någon mån ganska roligt.
    Att trumpet överreagera på satiriska inlägg är jag rädd för tjänar feminismen lika illa som Åsa Romsons sekteristiska och grovt generaliserande publikfrieri från scenen i Almedalen.
    Ett gott råd är att välja striderna lite mer noggrant i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s