En kaststjärna till de män som inte klarar av sanningen!

ett.pngVi vet alla att våldet mot kvinnor är utbrett. Det handlar inte bara om rent fysiskt våld, det handlar också om förtryck och våldshandlingar i andra former. Ibland, och oftare än vi kan ana, leder processen fram till förstörda eller till och med avslutade kvinnoliv. Vi vet också att det till den allra största delen är män som står för våldsamheterna. Män slår kvinnor, män förtrycker kvinnor, män stänger in kvinnor och män beskär kvinnors frihet. Det finns siffror på detta, fula och tydliga svarta siffror. Så ser den värld ut där vi lever.

Det är ett samhällsproblem och ett individproblem. Det är ett demokratiproblem och i allra högsta grad ett rättviseproblem. Män roffar åt sig makt genom att förtrycka kvinnor. Den farligaste platsen för en kvinna är statistiskt sett det egna hemmet där en man som hon har en nära relation med utövar våld mot henne. Ett hem brukar vi i de allra flesta fall värdera som den tryggaste platsen, men det gäller alltså i statistisk mening inte kvinnor. Det är allvarligt, och det måste åtgärdas. Första anhalten i en sådan process är att se sanningen i vitögat. Redan där uppstår dock problem.

Många, alltför många, män tar nämligen första bästa tillfälle i akt att säga ”jag har aldrig slagit min fru” alternativt ”alla män förtrycker inte kvinnor” när frågan kommer på tal. Nej, det är naturligtvis sant, men en mycket stor andel kvinnor blir utsatta för våld av män. Det är inte OK att avstå från att diskutera och vidta åtgärder med hänvisning till att det inte gäller ALLA!

Nej, det är inte OK, men det är däremot fegt. Vi kan inte tro att alla män som resonerar på det här sättet inte förmår tänka längre än näsan räcker. Vi vill heller inte tro att viljan till förändring av faktum saknas. Vi utmanar dock alla som känner igen sig: Avstå från förminskandet av kvinnors lidande och våga tänk tanken att just DU kan göra skillnad! Det räcker inte att DU inte slår din fru, det är faktiskt DIN sak att se till att dina kompisar, grannar och bekanta också låter bli! Första steget är att våga säga: Män slår kvinnor. Det är nämligen sant, hur illa det än låter och hur vidrigt det än är.

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

Att gång på gång vägra att se det stora problem som våld mot kvinnor förövat av män är och istället ta varje chans till att urskulda sig själv och det kön man tillhör (man) föranleder en kaststjärna från Ninjafeministerna. Vårt budskap till de män som beter sig så är: Gör bot, gör bättring. Säg tydligt NEJ till våld riktat mot kvinnor, våga se sanningen och sluta upp med de fördummande strategierna som försvårar arbetet för oss andra som för rättvisans och medmänsklighetens skull vill stoppa förtrycket!

/Ninjafeministerna
Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s