Kasthjärta skickat till Sveriges Television!

DSC01858Miniserien Fröken Frimans krig av Pernilla Oljelund sändes av Sveriges Television under julhelgen. För regin svarade Mikael Hellström och för produktionen Maria Nordenberg. Serien har uppmärksammats och kallats för något av det bästa som visats i svensk TV. Vi vill gå ett steg längre: Vi anser att produktionen visar public service när den är som allra bäst.

Serien visade på ett alldeles utmärkt sätt hur starka kvinnors engagemang bemöttes och hanterades av det dåtida patriarkala etablissemanget. När kvinnor började upplevas som hot gentemot de självklara traditionerna, när manliga strukturer som upprätthölls av båda könen började ifrågasättas, när kvinnor insåg och ville motverka att den kortsiktiga lönsamheten satte folkhälsan på spel, DÅ började härskarteknikernas fula tryne visa sig i all sin tveksamma glans. Kvinnorna, stärkta av varandra och av sin inre övertygelse om att såväl klass- som könskamp måste föras om rättvisa ska kunna uppnås, gav inte upp. Kooperativet Svenska Hem förverkligades, trots motståndet.

Härskarteknikerna har tyvärr inte försvunnit från den samhälleliga arenan. Än i dag ser vi dem härja främst med syfte att trycka ner kvinnor för att män ska kunna behålla sin maktmässiga dominans i samhällslivet. Vi tror dock att produktioner som Fröken Frimans krig kan stödja en nödvändig bildningsprocess och att den i sin tur kan leda till ett uppvaknande på bred front. Vi kan aldrig acceptera orättvisor, vare sig vid för hundra år sedan, nu eller i framtiden. De måste bekämpas, och då måste vi vara många som ser dem!

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor. En annan åtgärd är att skicka ett hjärta till den eller dem som har gjort något riktigt gott som främjar en rättvis värld där kvinnor och män värderas lika och med respekt.

HeartNinjaSveriges Television har genom produktionen Fröken Frimans krig inte bara satt fokus på den snedfördelning av makt och inflytande som rådde för länge sedan utan också visat på hur starka kvinnor som arbetar tillsammans kan uppnå förändringar. Utöver detta har SVT på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att öka medvetenheten om de härskartekniker som då användes och som fortfarande används av såväl män som kvinnor gentemot kvinnor som tar egna initiativ. Orättvisorna är nämligen inte enbart av historisk art. De existerar i högsta välmående än idag. Därför får Sveriges Television ett kasthjärta från oss Ninjafeminister. Med sådana produktioner kan public service fylla sin rätta funktion!

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kasthjärta skickat till Sveriges Television!

  1. Linnea skriver:

    Inte för att komma här och vara någon party-dödare men…Tråkigt att svt ska få en himla eloge bara för att de sänder ett program som handlar om kvinnor och historia? Är vi så desperata att vi bockar och bugar för något så självklart som att se kvinnor i grupp i media? Det är hemskt! Nej ni, om jag vore ni så skulle jag ta mig en titt på svt´s jämställdhetspolicy och hur de följer den, så tar ni nog tillbaka kasthjärtat och byter ut det mot en kaststjärna..

    • ninjafeminister skriver:

      Vi har aldrig sagt att ALLT är bra med SVT. Däremot tror vi att det är viktigt att visa på goda exempel och att både uppmuntra och sprida sådana. Annars är det lätt att man hamnar i ett läge där man enbart kritiserar och aldrig kommer med förslag på problemlösningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s