Kvoten är fylld: Kvinnor är inte offer!

Nu har kvoten blivit fylld igen. Det svämmar liksom över. Kvinnor som upplever och påpekar patriarkala orättvisor etiketteras ”OFFER”. Inget kan vara mer fel. Se bara på några exempel från vårt närområde:

TofsNinja

  • KS-ordförande avgår under mandatperioden.
  • Flera gruppledare från olika partier avslutar sina kommunala uppdrag.
  • Framgångsrika företrädare mobbas ut.
  • Oppositionsråd lämnar sin position.
  • Tilltänkt oppositionsråd lämnar alla politiska uppdrag.
  • Samtliga är kvinnor.

Till detta kan läggas ett antal kvinnliga topptjänstemän som har slagit i glastaket och lämnat sina anställningar för att kunna utvecklas mer. Vi lovar, inte EN ENDA ser sig som offer i sina respektive situationer. Var och en har valt att lämna ett sammanhang som inte längre känns som meningsfullt att verka i. Man har utifrån denna insikt tagit ett beslut som har handlat om ren överlevnad, att välja livet och glädjen framför motsatsen. Det är inget offer. Det är en livsnödvändighet, även om det finns inslag av förluster, speciellt i plånboken.

MEN, det som är allvarligt är det stora motståndet gentemot faktum: Mönstret finns ju där. Den som inte ser det har en så stor dos omedvetenhet att det nästan borde vara kriminellt i vårt upplysta samhälle. Det framstår nämligen i all tydlighet för varje ärligt tänkande människa att det finns förhärskande strukturer som kväver kvinnors rätt. Såna ska arbetas bort.

Annars kommer vi att hamna i samma situation som Norge just har gjort. Där citeras den norska jämställdhetsministern som säger att den våldtagna kvinnan har LIKA STORT ANSVAR som den våldtagande mannen. Vi kan kalla det okunskap, men det är värre än så. Det är såväl kvinno- som människofientligt. En skillnad är dock att ett våldtäktsoffer ÄR ett offer för ett äkta kriminellt brott (även om till och med DET kan ifrågasättas vilket visar sig i den ena kränkande domen efter den andra).

En politiskt engagerad och stark kvinna som säger som det är kan INTE kallas ett offer. Hon är en upplyst och klok människa som tar konsekvenserna av sina insikter och handlar därefter. Offren hittar vi på andra sidan, hos den omedvetna grå och maktälskande massan som varken vill eller vågar säga ifrån!

/Birgitta, Agneta, Mariann, Christine, Laura, Ulf, Isa, Lise och Kerstin
Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s