Det där med funktion och namn

Idag kom det reklamblad i tidningen. Det är inte direkt ovanligt. Vi som har ”Ingen reklam, tack!” på dörren tycker att det är småirriterande att det så gott som varje dag finns ett instoppat reklamblad i morgontidningarna, ett reklamblad som på grund av placeringen definieras som ”annons” men som likt förbaskat är ett reklamblad av exakt den sorten som vi undanbeder oss. Men det är ett litet problem egentligen, försvinnande litet. I dag var bladet från Rusta.bild bild (1)

Här kan vi läsa om allsköns prylar som man tycker att vi behöver. Lampor, dekorationsbelysning, toapapper, tapeter, tvål och rengöringsmedel blandas med gardintofsar, mikrovågsugnar, stearinljus och Gainomax dryck. Vi behöver ALLT, eller hur? 😉

Sedan tittade jag lite närmare på texterna. Gardinlängden Vega finns i två-pack. Gardinkappan Lina kostar 99 kr. Bella, kudde och pläd i mjuk konstpäls finns i brunt och grått. Gångmattan Estelle i nylon finns även som rumsmatta och badrumsmattan Leia är nedsatt med 50 kr. Den lyxiga ryamattan Gloria finns numera även sandfärgad. Otroligt pris är det på ryamattan Ayla, från 149 kr. På omslagssidan lockas vi av det mjuka och oskuldsfullt vita gosiga konstskinnet Petra med 100 kronors rabatt. SAMTLIGA andra namngivna produkter har geografiskt anknutna namn som Oxford, Gotland eller Orient men då handlar det om rejäla upprättstående möbler förstås. Det mjuka och lena, det som man har till prydnad och det man trampar på bär kvinnonamn.

Jag gjorde mig lite lustig i slutet av sommaren över att jag inrättade en arbetsplats i min dotters rum och därmed bland annat hamnade på hennes IKEA-sittdyna som av företagets medarbetare begåvats med namnet Bertil. Det fanns tydligen en och annan Bertil som tog illa upp. Förlåt. Hur som helst, jag kan upplysa om att jag under många år använde utegrillen Jonas, en vinst från ett midsommarfirande för länge länge sedan. Förlåt alla Jonas för att jag har tänt eld på er inte bara en utan flera gånger! I vardagsrummet står det bokhyllor från Ikea med namnet Billy. Förlåt alla Billy att jag trycker er fulla med böcker som jag älskar! Ikea har nya möbler för hemarbetsplatser med namnen Micke och Fredde. Jag väljer nog bort er tyvärr och håller mig till det gamla ekskrivbordet utan namn som har blivit en nostalgisk del av familjens studietradition.

Hur som helst, bilden är tydlig. Det man trampar på eller tittar på är kvinnligt, det man har praktisk nytta av är manligt eller geografiskt. Tycker man att det är pinsamt att dela namn med en sittdyna eller en hylla så får man väl i så fall betänka att det nog är bättre att befinna sig PÅ en stol än UNDER den eller att det är högre värderat att vara till nytta än bara till prydnad, alternativt anmäla tilltaget till DO. Och, för att inte vi kvinnor inte ska bli alltför nedslagna över att vi har blivit födda in i fel kön, det kunde ju ha varit så illa att Rustas toapapper inte hade hetat Serla utan Berta eller Birgitta.

/Birgitta
Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s