Andra kasthjärtat: En seriös idrottskvinna med hjärta och hjärna!

DSC01609Det är titelmatch på gång.  Frida Wallberg, ursprungligen från Åtvidaberg, ska försvara sitt världsmästarbälte i boxning vid en gala i Stockholm. Självklart är inställningen att bältet ska stanna i Sverige! Men, det är inte detta som gör Frida till en ovanligt stark kvinna i våra ögon.

Boxning är en hård och krävande sport, men den är också starkt förknippad med sexism. Precis som vid olika former av motorsport är ett stående inslag vid tävlingar och galor lättklädda flickor som dekorerar arenan. Frida Wallberg hävdar dock att lättklädda flickor inte har något med boxning att göra. Därför ställde hon redan i planeringsskedet av galan i Stockholm krav på arrangören att anlita en manlig skyltbärare i kostym. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Tydligen tycker många att sportens identitet hotas om inte lättklädda flickor finns på plats.  Eftersom det ska vara ”underhållning och show” så protesterar omvärlden, en omvärld som ännu inte år 2013 har begripit att kvinnor är individer med samma värde som män. ”Vem tror du att du är?” är en kommentar som har kommit via mail. Vi kan svara på den frågan: Frida Wallberg är en världsmästare som har fattat grejen. Hon har insett sin roll som föredöme och tar sitt uppdrag på allvar. Frida Wallberg är en seriös idrottskvinna med en stark övertygelse: Sexismen existerar på våra idrottsarenor och ska arbetas bort, och i det arbetet ingår att markera, ifrågasätta och agera!

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor. En annan åtgärd är att skicka ett hjärta till den eller dem som har gjort något riktigt gott som främjar en rättvis värld där kvinnor och män värderas lika och med respekt.

Du Frida Wallberg har reagerat mot det som borde vara uppenbart för alla: Rollen som lättklädda rondflickor spelar är både kränkande och sexistisk. Du står upp för vad du tycker, även om det blåser. Du visar upp ett civilkurage som är ett föredöme för oss andra som anser att kvinnor och män är lika värda. Du vågar stå upp för det som är rätt, moraliskt och riktigt i en värld som så länge har dominerats av manliga förgivettaganden. Därför får Du Ninjafeministernas andra kasthjärta. Fortsätt med ditt goda arbete, ta ingen skit och Varmt Lycka till på fredag!

/Ninjafeministerna

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s