En kaststjärna skickad: Är det OK att kränka kvinnor i Västmanlands tingsrätt?

DSC01607Hur kan man vara blind för det patriarkala systemets effekter? Hur är det möjligt att man som tänkande och professionell individ bagatelliserar ojämlikheten, kränkandena och orättvisorna? Hur kan man hävda att hälften av alla människor ska stå ut med den andra hälftens övergrepp i såväl verbal som rent fysisk form? Hur ska vi kunna uppnå rättvisa och kunna ge alla, män som kvinnor, möjlighet att välja och skapa sina egna liv om vi inte vill se hur det är ställt? Hur kan man vara så känslokall?

Tingsrätten i Västmanland har passerat gränsen för vad som är acceptabelt.  I takt med att det råa språket blivit allt vanligare i samhället har acceptansen för att kvinnor och tjejer kallas för könsord blivit allt större. Det uppenbara kvinnoföraktet förekommer nu i var och varannan rättegång. Kvinnliga tjänstemän, offer och gärningsmän får en annan behandling än sina manliga motsvarigheter. Rättssäkerheten urholkas när könet påverkar tingsrättens arbete.

Att som rättens ordförande hävda att han inte hört vad som sades eller ens sett vad den ensamma kvinnan i salen utsattes för den 30 maj är inte bara fegt, det är även ett ovanligt tydligt exempel på att män, i det här fallet 13 stycken, sluter sig samman för att skydda varandra. Är det verkligen en sådan flathet gentemot rådande normer som de svenska domstolarna behöver?

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

Att i tingsrätten osynliggöra verbala angrepp på en kvinnlig jurist som utför sitt uppdrag föranleder en kaststjärna från Ninjafeministerna. Vårt budskap till tingsrätten i Västmanland är: Gör bot, gör bättring. Säg JA till rättvisa mellan kvinnor och män och NEJ till förnedrande härskartekniker riktade mot kvinnor!

/Ninjafeministerna

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s