Vi män måste ta vårt ansvar!

TofsNinjaKvinnor som syns och hörs blir hotade och hatas. Vilka är det då som försöker tysta, förnedra och skrämma? Bilden är klar och tydlig och samtidigt obekväm för oss män. Det är nämligen främst män som näthatar kvinnor och det är främst män som slår kvinnor.

Vi har en lång tradition av att män tar sig friheten att kommentera, tycka, kritisera, och ibland förfölja kvinnor verbalt. Hoten och de sexuella anspelningarna har alltid funnits i klotter och glåpord. Nu, på sociala media, är spridningen enorm. Det är dessutom så vanligt förekommande att det måste vara ganska vanliga män och pojkar som sysslar med det här, eller kan vi verkligen säga att så många är störda eller sjuka på något sätt?

Hatet mot kvinnor är ingen kvinnofråga. Det är en fråga för alla. Vi män har ett stort ansvar. Hävdar vi att kvinnor måste ta för sig mer och stötta varandra så är det vår sak att se till att män slutar roffa åt sig makt och lägger ner det beslutsmässiga bastubadandet, men vem gör det frivilligt?

Alla män slår inte och hatar inte kvinnor. Vi har ingen gemensam skuld att bära på. Vi har däremot ett gemensamt ansvar att se till att män som hatar och slår lägger av med det och att pojkar som växer upp lär sig att behandla kvinnor schysst. Var vi än ser hot, hat och sexualiserat våld ska vi stå upp som en man och markera. Hur kan vi acceptera att tjejer och kvinnor ska behöva anpassa sig efter det ständigt närvarande hotet från män? Är vi verkligen så fega att vi inte kan ta itu med problemet, nämligen mäns snedvridna kvinnouppfattning, utan istället lägger ansvaret på offren?

Nej, vi säger ifrån. Vi gömmer oss inte. Vi vill ta vårt ansvar, trots att vi aldrig har brukat våld eller har näthatat kvinnor. Den man som inte ser skillnaden på ansvar och egen skuld och som därmed hukar bakom sin egen snarstuckenhet är, för att tala med Astrid Lindgrens ord, bara en liten lort.

/Magnus och Ulf

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi män måste ta vårt ansvar!

  1. Joakim skriver:

    Ni verkar vara manliga feminister.
    Vänta er inget OK från de kvinnliga feministerna.
    De tar er inte på allvar.
    Valerie Solanas liksom Tiina Rosenberg kan vara min ref.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s