8 mars 2013: Samhället tjänar på jämställdhet!

ett.png

Om vi accepterar ojämställdheten så har vi förlorat. Vi måste synliggöra den och vi måste börja NU! Vi har samma värde oavsett om vi är män eller kvinnor. Och förtryck är fel var det än finns, hos barn, kvinnor, män, äldre personer osv.Sverige beskrivs ofta som det mest jämställda landet i världen, att det som finns kvar är några rester av ojämställdhet som kommer utjämnas med tiden, men fakta är att löneskillnaderna tvärtom har ökat över åren, våldet mot kvinnor ökar, antalet våldtäkter ökar, är det här bara rester av ett gammalt patriarkat eller är det tecken på att vi har lutat oss tillbaka och blundar för åt vilket håll utvecklingen går. Visst, en hel del har hänt men långt ifrån tillräckligt. Vi behöver helt enkelt nytänkande och nya värderingar.

Vi är vana med det system vi har idag, men tänk så bra kan det bli när alla har samma värde.Varför höjs inte status och löner i s.k. kvinnodominerande yrken? Hur kan någon försvara att många kvinnor har lägre lön trots att de har samma befattning och gör samma jobb som deras manliga kollegor? Det kan skilja flera tusenlappar varje månad. När det inte går att förklara med mindre kompetens, sämre prestationer eller färre tjänsteår är det fullständigt oacceptabelt. Läste i DN om löneskillnader för ekonomichefer i Stockholm, männens genomsnittslön – per månad – var 24 900:- mer än kvinnornas! Helt otroligt!

Likaså att män inom kvinnodominerade yrken kan använda sin könstillhörighet som argument för att få högre lön. När en kvinna kommer med sakliga argument och visar på sitt kunnande och sitt väl utförda arbete ändå får höra att det inte finns pengar, att det inte finns utrymme för en löneökning och i samma veva får en man rejäl ökning – för han hotade att sluta annars, det är inte ok. Och det förekommer.

Och hur kan man försvara att när ett yrke går från att vara mansdominerat till att vara kvinnodominerat värderas det automatiskt ner. Det finns många yrken som har skiftat från att vara mansdominerat till att vara kvinnodominerat och när det händer blir det ett lågstatusyrke. Det finns även ett systematiskt värderande hur olika yrken värderas, tunga lyft inom industrin ger mer pengar i lönekuvertet, att lyfta tungt i vården gör det inte, att torka kondensfett i industrin är ett smutsigt yrke, att torka bajs och spyor i vården är det inte, att ha ansvar för ”gubbarna” på bygget är ett ansvarsfullt jobb, att ha hand om tjugo barn på i förskolan är det inte.

Se bara på att män som jobbar i kommunens parkförvaltning får arbetskläder medan en förskollärare som enligt sitt uppdrag SKA vistas utomhus oavsett väder får stå för sina lämpliga kläder själv, det krävs bra kläder även för att en förskollärare ska kunna utföra sitt jobb utan att riskera att skada sig själv, de riskerar också att smutsa ner sina kläder rejält av omgivning och av de barn som hen är satt att vårda.

Vi kan också titta på typen av yrke, manliga yrken har högre lönenivå generellt om man tittar på utbildningsnivåer. Vaktmästare, skogsarbetare får relativt höga löner om man jämför med undersköterskor, barnsköterskor och lokalvårdare. Sjuksköterskor brukar jämföras med ingenjörer och det vet vi ju alla att en ingenjör tjänar mer än en sjuksköterska.

Vi går vidare. Rätten till heltid – vi läser om det om och om igen.Varför är det ok att kvinnor generellt har så svårt att få heltidsjobb? Kvinnor i kvinnodominerade yrken.Vi har ju slående exempel inom vården, många vill jobba heltid men får inga heltidstjänster. Vi ser också tydligt att inom den del av handeln där män är högt representerade finns det heltidstjänster men inom handel där kvinnor är överrepresenterade är det ofta deltid – varför? Är det möjligt inom vissa delar av samma bransch så borde det vara möjligt inom andra delar.

Så har vi brandmän, det är ju ingen som säger till brandmännen att ni får rycka in lite när det är en topp på bränder-:) Tvärtom så har de ett heltidsjobb och när det inte finns något att göra så får de träna på arbetstid.

Det absolut bästa på många sätt vore om vi införde 6 timmars arbetsdag, alltså att det skulle vara heltid. Vilka vinster vi skulle göra! Arbetslivet idag är så krävande och stressigt. Många skulle må bättre, bli effektivare de timmar de jobbar och orka med en rik fritid och ha tid och ork att spendera pengarna (om vi nu ska tycka att ännu mer konsumtion är en bra grej), fler arbetstillfällen skulle skapas och därmed skulle arbetslösheten minska och fler skulle klara sin ekonomi på egen hand vilket givetvis blir bättre för samhällsekonomin. Det skulle också innebära bättre pension på livets höst och därmed ökade skatteintäkter. Så alla tjänar på det.

Ja vad väntar vi på?

/Christine Holmberg, Susanne Johansson och Ulf Schymanski, Ninjafeminister

En feminist är en person som kämpar för mäns och kvinnors lika rättigheter, oavsett kön.

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 8 mars 2013: Samhället tjänar på jämställdhet!

  1. David8 skriver:

    Ärligt talat, hur mycket manshat ska kunna spridas i feminismens namn innan ni slutar fabulera om att feminism skulle ha något med jämställdhet att göra? Den mesta feminism jag ser idag är mer könsrasism än något annat. Fundera på den allmänna kritiken som finns och visa gärna lite nyfikenhet. Därifrån kanske något vettigt kan komma, en spårändring till något som inte är lika enögt och fördummande. Krtiken som finns är sund, rimligt, logisk och otroligt välbehövlig.

    • ninjafeminister skriver:

      Visa gärna nyfikenhet själv, kanske är det första steget att öppna ögonen och se på hur världen ser ut. Det andra kan vara att fundera över hur du kan göra oss ansvariga för vad du kallar manshat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s