Första kasthjärtat är skickat: Ett hjärta för rättvisa och civilkurage!


DSC01324En toalettskylt på Tunaskolan i Luleå
har skapat en debatt som nått hela Sverige, ända ner till oss i söder. Skylten, som är stor och målad direkt på väggen, föreställer en kille som tjuvkikar på en tjej över väggen till toaletten. En av eleverna på skolan, Astrid Johansson, har reagerat. Enligt hennes mening är skylten sexistisk.

Skolans rektor håller inte med. Istället hävdas att målningen är rolig och humoristisk och att eleverna på skolan inte tar illa upp. Vi har hört det förr. När kvinnor känner sig kränkta så hänvisas till överkänslighet. När kvinnor nedvärderas hänvisas till bristande kompetens och fattningsförmåga. När man driver med kvinnor ska man ha humor och inte ta illa upp.

I Sverige år 2013 är det tydligen helt OK att utsmycka en hög- och mellanstadieskola med kränkande sexistiska bilder. Det är också helt OK att förlöjliga och ifrågasätta en elev som vågar stå upp och uttrycka sin åsikt. Det blåser hårt kring Astrid Johansson för att hon har reagerat. Hon får stå ut med hånfulla kommentarer på nätet och på en collagevägg under begreppet ”Elevdemokrati” är det tillåtet att skriva precis vad som helst om den enda elev som vågade ta striden för det som är uppenbart, nämligen att även tjejer har rätt till ensamhet på toaletten utan att det ska förlöjligas.

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor. En annan åtgärd är att skicka ett hjärta till den eller dem som har gjort något riktigt gott som främjar en rättvis värld där kvinnor och män värderas lika och med respekt.

Du Astrid Johansson har reagerat mot det som borde vara uppenbart för alla: Målningen är både kränkande och sexistisk. Du står upp för vad du tycker, även om det blåser. Du visar upp ett civilkurage som är ett föredöme för oss andra som anser att kvinnor och män är lika värda. Du har ett varmt hjärta som reagerar på orättvisor och kränkningar och du vågar stå upp för det som är rätt, moraliskt och riktigt. Därför får Du Ninjafeministernas första kasthjärta. Fortsätt med ditt goda arbete och ta ingen skit!

/Ninjafeministerna

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Första kasthjärtat är skickat: Ett hjärta för rättvisa och civilkurage!

  1. Ping: Så mycket sexism, så lite kunskap | likavillkor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s