Nu får det faktiskt vara NOG!

TofsNinja

Det är fullständigt vidrigt att se hur det patriarkala systemet kränker flickor och kvinnor systematiskt, såväl psykiskt som fysiskt. Nu är frågan återigen aktuell på grund av händelserna i Indien, men det händer inte bara där. Just nu läste vi att en våldtäkt har ägt rum mitt i centrala Stockholm: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16117362.ab. Tre män har gett sig på en ung kvinna och åtminstone en har fullbordat våldtäkten. Alldeles nyligen rapporterades om ett våldtäktsfall utanför Stockholm där fem män överföll en kvinna. ”Kapten klänning” våldtog en ung kvinna som till råga på allt sedan kränktes grundligen i den terapiomgång som hon så väl behövde.

EN våldtäkt är en för mycket. Det handlar om bristande respekt, om normer och värderingar och om ett system som tillåter män att utveckla tankar som leder till avskyvärda kränkningar som förstör livet för offren. Och, kom ihåg, det handlar INTE om enstaka psykiskt sjuka män. Det handlar om socialt fungerande medborgare som ändå har en så sned verklighetsuppfattning att de anser sig ha rätten att kränka andra. Sådant råder vi inte bot på genom att sparka en urusel psykiater i Uppsala, även om den åtgärden säkert också gör tillvaron bättre för ett antal patienter.

Vi saknar det samhälleliga engagemanget. Det här ÄR ett samhälleligt problem som vi måste ta itu med. Alltför ofta får man reaktionen (från företrädesvis män, det måste medges) när man försöker lyfta problemet: ”JAG har inte gjort nåt. JAG slår inte min fru”. Nej, det får vi väl ändå utgå från. De männen försvarar sig dock ofta med att det är missbrukarmän, socialgrupp tre etc som slår medan all forskning de senaste tio åren visar på att det är lika vanligt bland välutbildade i väletablerade sammanhang. Vad är egentligen vår uppgift om grannen slår sin partner gul och blå? Vem ska hjälpa den kvinna som tror att varje dag är den sista eftersom det hem hon bor i har blivit en låst tortyrkammare där våldtäkter äger rum dagligen och hon själv har tappat nyckeln?

Då duger det inte med att säga ”Jag har aldrig blivit slagen eller slagit nån” eller ”Man ska gå vid första örfilen”.  Om en kvinna misshandlas var tionde minut så är det säkert så att i vår närhet, just nu, just här finns det någon som blir slagen. Det är dags att reagera, inte sedan och inte någon annanstans, utan här och nu!

Vi har ett uppdrag! Det är nog nu! Vi måste uppmärksamma problemet, påvisa VARFÖR det sker, öka medvetenheten om sambanden och inse att vi KAN påverka SAMT vara medmänniskor till de kvinnor som lider. Vilka är med och vilka är emot?

/Birgitta, Susanne och Mariann

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s