En riktig kvinna!

feminism”En riktig kvinna ska behaga mannen, sköta allt perfekt och leva upp till det trådsmala skönhetsidealet”.

Ja, bilden av den otillräckliga kvinnan förmedlas överallt, både i samhället och i reklamen. Vi ska vara 100% på alla områden och det behövs så lite för att bryta normen. Medan reklam för män går ut på att vara hård, framgångsrik och sträva efter makt så framstår kvinnan som en skönhetsslav.

Ja, det handlar om makt på alla nivåer i samhället och en ändring är inte populär eftersom en sådan ger mindre makt till dem som redan har. Det anspelas på könet hela tiden och detta förstärks mer och mer i stället för att säga att det är OK att vara människa!

Så varför finner vi oss i den passiva bilden av kvinnor i nästan all reklam och även ute i samhället? Är det för att manligt kodade egenskaper belönas även av oss kvinnor?

Jag är rädd för att den perfekta kvinna aldrig kommer att duga, trots botoxade läppar, förstorade bröst, fettreducerade magar och utfyllda stjärthalvor. Det finns redan nu möjlighet att lagstifta om märkning av retuscherade bilder, med hjälp av Kvinnokonventionen som vi redan HAR sedan 30 år tillbaka, men vad hjälper det? Sverige har fått hård kritik för att vi inte följer den.

Jag fortsätter i alla fall att kämpa för att kunna vara en riktig kvinna, fri och okränkt. Tills dess tar jag mig rätten att vara som jag själv vill och se ut som jag själv vill.

Feminism är nämligen att erkänna även kvinnan som subjekt. Och vem sjutton vill vara ett objekt?

/Mariann

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s