Osynliggörandets fulländning

Osynliggörande är ett välkänt begrepp för oss som jobbar för jämställdhet och för mäns och kvinnors lika rätt i samhället. Det är en av de härskartekniker som används i syfte att upprätthålla den ojämna maktordningen mellan män och kvinnor. Begreppet osynliggörande hade en mer psykologisk mening när det en gång definierades av Berit Ås som en bland andra härskartekniker (förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam). Ikeas tilltag att i sin katalog till Saudiarabien helt sonika sudda bort kvinnor för begreppet osynliggörande till sin fulländning. För att vara tydliga: Det är inget beröm.

När Ikea ställs till svars, svarar de genom en representant ”Vi ska se över våra rutiner”. Det finns anledning att tro att denna händelse skett just som ett led i era rutiner. Det är marknadens principer som ska råda. Någon har gjort analysen att Ikeas produkter säljer mer om kvinnor retuscheras bort från katalogen. Detta är ett tecken på ett tankesätt där affärer går före jämställdhetsarbete. Det är också ett tecken på att initiativtagaren till detta tilltag inte varit så medveten om att detta tvärtom kan skada Ikeas affärer såväl nationellt som internationellt. Vi är många som undrar ännu mer över Ikeas värderingar efter detta.

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter och som vill förändra världen till det bättre genom att lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

Att retuschera hälften av den mänskliga befolkningen i er katalog föranleder en kaststjärna från Ninjafeministerna. Vårt budskap till Ikea är: Gör bot, gör bättring. Säg JA till rättvisa mellan kvinnor och män och nej till osynliggörandet av kvinnor!

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s