Skönhetsingrepp i ett ninjafeministiskt perspektiv

Jag fick för en tid sedan fem frågor av tidningen Östran som skulle göra en artikelserie om plastikkirurgi. I lördags publicerades svaren i papperstidningen, men de var förkortade av naturliga skäl. Här följer dock svaren i sin helhet. Det kan ge en tydligare bild av hur vi ser på fenomenet skönhetsoperationer.

1.Varför tror du att attityden till skönhetsingrepp har förändrats så snabbt?

För det första är det möjligt att förändra det mesta. Tekniken i sig har ett inneboende imperativ: Om man KAN, så SKA man. Men viktigare för attityderna är den alltmer förytligade världen som vi har omkring oss. Vi blir mer och mer bara ”kropp” och den är det på något sätt ens eget ansvar att ”rätta till”. Sexualiseringen av det offentliga rummet tränger sig på både tjejer och killar, och i den kontexten är det inte svårt att föreställa sig att man vill se ut som Barbie och Ken för att vara säker på att duga. Det blir mer och mer tydligt (återigen!) vad som är speciellt kvinnligt och speciellt manligt, och så försöker vi människor förstärka det vi kan för att passa in. Numera går det med operationer. Då blir det samhälleligt OK.

2. Är det bra eller dåligt?

Det är dåligt ur de flesta perspektiv. Det är bra att tekniken finns för den som verkligen behöver rekonstruera något, men när man tror att det går att bygga självkänsla och människovärde genom skalpeller, botox och silikon så missar man målet. Självkänsla växer ju ur kärleken till sig själv som man är, inte som samhället tycker att man borde vara.

3. Är det här än jämställdhetsfråga?

Nja, jag tror att både män och kvinnor drabbas av detta. Killar ska ha sexpack på bröstet för att duga på stranden i sommar och tjejer ska ha fylliga läppar och stor byst. Sedan är det säkert så att kvinnor förväntas bry sig mer om sitt utseende än vad män förväntas. Där finns nog en skillnad. Sedan är ett av delmålen för jämställdhetspolitiken just att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar har rätt till kroppslig integritet, men är vi verkligen där med den aggressiva kroppsreklam som finns lite överallt? Tvingar vi inte fram övervåld mot kroppar som borde duga som de är?

4. Är det en genusfråga?

Ja, det tror jag nog att man kan säga. Kvinnor opererar nog mer än män,
främst beroende på den vanliga objektifieringen av kvinnokroppen och den ganska hänsynslösa exponeringen i reklam och media av ”den perfekta kroppen”. Ser man inte ut så som kvinna, och det är i utseendet värdet sitter, så gör man nog vad man kan för att närma sig idealet. Jag brukar säga att vi inte har rättvisa villkor mellan kvinnor och män förrän en klart överviktig kvinna med stolthet kan gå i bikini på gatan och äta glass i solskenet. Hur många sådana män med bar överkropp och shorts har vi inte sett i våra dagar???

5. Vem bestämmer våra skönhetsideal?

Jag har svårt att komma förbi media och reklam här. Det finns naturligtvis pengar att tjäna, på en lång rad områden och sätt. Vi matas med idealen, men det är också viktigt att peka på att vi själva kan bestämma oss för att följa dem eller inte. När man är ung, och med ungdom följer både osäkerhet och sökande, så är man väldigt påverkbar. Då är det lätt att svepas med i bilder av ”idealkroppen” och inte ha redskapen att värja sig, men när vuxna hanterar det på samma sätt är det på sätt och vis värre. Vi måste våga gå emot det som inte är friskt och normalt, och vi måste våga säga att både barndom, tonårstid och åldrande är naturliga tillstånd. Att tro att man artificiellt kan ändra processerna och på det viset skapa lyckligare liv är inget annat än en gigantisk fälla.

/Birgitta med benägen hjälp av resten av Ninjafeministerna

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s