ELLER???

Trots att sommaren precis har gjort sitt intåg och ljuset har kommit på allvar, så går jag med en lite gnagande olustkänsla över feminismens framtid. Det är lätt att fastna där när man matas mer än vanligt med de kroppsliga kvinnoidealen i tidningar och på reklamaffischer. Hur många av oss klarar av att leva upp till det där? Att vara modellsnygg samtidigt som man tar hand om familjen OCH gör lyckad karriär? Vi har fastnat, inte bara i Sverige i stort utan även på andra plan. Visst gör regeringspolitiken sitt till för att dra utvecklingen tillbaka, med bristande resurser till offentlig sektor och förlitande på att frivilliga krafter ska ta över och att kvinnors lott ska vara att arbeta deltid, ta hand om barnen, städa hemmet och ”vårda frisk man i hemmet”, men vi andra har också en läxa att göra. Vi måste helt enkelt peka på orättvisorna och lyfta upp det faktum att patriarkatet regerar, starkt och mäktigt, och att det är moraliskt förkastligt. Vad väntar vi på? Att någon annan ska göra det?

Något som blir tydligare och tydligare är att vi många gånger har fel perspektiv. Det har vi haft länge. Vi tittar på kvinnor och tänker ”hur ska vi få in kvinnorna i maktrummen?”. Sanningen är ju att vi redan har nått dit i formell mening. Vi kvoterar. Vi har ”varannan damernas” och vi har lika rösträtt. Kön är en diskrimineringsgrund. Formellt har vi alltså till stora delar nått målet, men absolut inte reellt. Kvinnor har mindre att säga till om när de väl sitter i styrelserna. De får plats nr 2 när nomineringslistor varvas. Kvinnor värderas olika jämfört med män. Kvinnor måste vara kompetenta. När det gäller män diskuteras inte kompetens. Hittar man inte en riktig femetta till kvinna går det bra med en halvdålig man. Det låter inte klokt, men om vi tänker efter så inser vi att det faktiskt ser ut så på väldigt många håll.

Det leder oss till det rätta perspektivet, nämligen ”hur kan det komma sig att den som har makten så självklart har den?”, och det är då det börjar svida till. Det är när vi rör oss bort från ”kvinnor som offer”-perspektivet som männens position blir så tydlig, och det är nog smärtsamt för många. Det är nämligen då mannens maktställning måste ifrågasättas. Då duger det inte med härskartekniker, att höja rösten, att bli arg och ryta som en furie, för då måste man istället reflektera över varför det är så naturligt att den som har makten också ska ha makten. Och det är jobbigt att börja ifrågasätta sig själv, men det är ett måste om vi ska komma nånvart med rättvisearbetet. Man måste sluta att lägga orsakerna till missförhållandena så långt bort från sig själv som möjligt och inse att man själv, de tankar man har och de föreställningar och normer som styr ens eget handlande är en stor del av problemet. 

För visst måste vi som utvecklat och vetande land vara en förebild här? Vi låter väl inte en detalj som vilket könsorgan folk har fått bestämma om de får tillträde till maktkonstellationerna och de viktiga diskussionerna eller inte? Det kan väl inte vara så att en klick människor på ett naturligt sätt får makt medan andra inte får det? Det kan väl inte vara så att vårt ideal är detsamma som det som efter ett tag rådde i Orwells Animal Farm, nämligen ”All animals are equal, but some animals are more equal than others”.hållandena så långt som möjligt bort från sig själv, och istället börja jobba med det faktum att man själv och de egna tankesätten är en del av problemet.

Eller?

/Birgitta

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s