Ett tecken på att det finns hopp om framtiden!

Det finns de som säger att ”pojkar måste få vara pojkar” när man diskuterar genus och könsstereotyper bland barn och ungdomar. Jag bemöter sådana argument genom att fråga om inte flickor måste få vara människor? Det blir nämligen så uppenbart vad man är ute efter , och det är att bevara en gammal struktur och en trygg föreställning, nämligen att pojkar ska ta för sig och flickor ska vara tillbakadragna. Börjar man rucka på sådana ”av naturen givna” förhållningssätt så är man ute på farligt vatten. Otryggheten lurar bakom knuten. Kanhända väntar en blodig revolution? Kanske hotas till och med monarkin? Och mannens självklara ställning som överhuvud???

Ja, vi feminister ÄR farliga, och det är inte nog med att VI pekar på orättvisorna, nu börjar det sjuda ute i bygderna också. Se bara på tjejerna i Norrliden: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5118797

De nöjer sig inte med att”pojkar ska vara pojkar och flickor ska vara flickor”. De tar strid, och gör det med verksamma medel. De gemensamma och offentliga ytorna har tjejerna naturligtvis lika stor rätt till som killarna har. Bra jobbat!!!

Att medvetandegöra, synliggöra och agera är verksamma strategier mot kvinnoförtryck i alla former. Förtrycket på planen liksom utanför behöver bemötas på det sättet om vi ska få till en förändring. Det är därför vi Ninjafeminister arbetar. Vi når ingenstans genom att ”vara flickor” om det betyder att vi ska vara tillbakadragna och finna oss i hur det är. Vi kan däremot nå väldigt långt om vi är flickorna som liksom amasonerna använder taktik och strategi för att slåss för det som är rätt och riktigt, nämligen att det är viktigare att pojkar och flickor får vara de människor de är födda till än att de tvingas in i könsstereotyper som bara tillfredsställer den som tycker att all rättvis utveckling (läs: jämställdhet mellan könen) är av ondo!

/Birgitta

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s