Använd inte religionen i könsförtryckande syfte!

Människor har i alla tider sökt sig till religionerna av en rad olika skäl. Det kan handla om att hitta mål och mening med livet, att finna stabilitet i en annars kaotisk tillvaro och att motverka känslor av total ensamhet. Med hjälp av religionerna har människor världen över funnit samhörighet med andra, tröst, framtidstro och styrka. Det gäller både män och kvinnor.

Men religioner kan också användas i förtryckande syfte. Det kan handla om att bevara ett samhällsskick, ett samhällssystem eller orättvisa förhållanden mellan ägande klasser och egendomslösa. Vi har sett åtskilliga exempel på detta. Genom historien har religionen satts i de styrandes tjänst och används till att hålla vanligt folk i schack. Det är en skrämmande utveckling.

Det förtryck vi vill uppmärksamma speciellt är de religiöst fanatiska gruppernas systematiska förtryck av kvinnor. I Indien förekommer änkebränning trots att det är förbjudet. I kristna led har kvinnor tvingats till såväl tystnad som lydnad. Det senaste exemplet är de imamer som i Sverige hävdar att kvinnomisshandel och våldtäkt inom äktenskapet inte ska polisanmälas och därmed uppmanar till att åsidosätta svensk lagstiftning.

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

 

Nu skickar vi den här symboliska stjärnan till alla som på detta fega sätt använder religionen och människors tilltro till en kärlekens Gud för att förtrycka kvinnor som behöver stöd och hjälp. Alltså: Gör bot, gör bättring. Säg JA till en religiös utövning som värderar alla lika oavsett kön. Kvinnor har samma värde som män, såväl i det världsliga samhället som i det religiösa!

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s