Kaststjärna till Göran Hägglund (KD): Vill vi verkligen gå baklänges in i framtiden?

KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund vill avskaffa de två öronmärkta pappamånaderna med motiveringen att det är för familjens bästa [sic! ]. Är det verkligen så att det är för familjens bästa? Ninjafeministernas utgångspunkt är att feminister strider för mäns och kvinnors lika rättigheter i samhället. Det betyder att vi kämpar lika mycket för en rättvis bedömning i vårdnadstvister om barn. Där ska barns rättighet till båda föräldrar stå i förgrunden. Inget annat. Män och kvinnor är lika bra på att ta hand om barn. Att männen inte är hemma med barnen när de är små, kan föras emot dem när domstolar ska bedöma vem som är bäst på att ta hand om barnen.

Men det här utspelet handlar inte bara om det, utan när Göran Hägglund vill ta bort pappamånaderna, tar han tillbaka jämställdhetsarbetet ett par decennier. Den vanligaste anledningen till att pappor inte är hemma med sina barn är att de tjänar mer än mammorna. Men låt oss starta där i stället, hur kommer det sig att mammorna tjänar generellt 20-25 procent mindre än papporna? Ska vi frånta männen privilegiet att vara hemma med sina barn för att vi har en strukturell könsmaktsordning som leder till att det är mindre värt att jobba i vård och omsorg än att jobba i industrin? Att det ger mer betalt att lyfta tunga armeringsjärn än att lyfta i vården, att det är ett smutsigt jobb att torka kondenseringsfett men inte att torka skit i barn- och äldreomsorgen? Är det inte där vi ska börja i stället för att ta bort pappamånader?

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

Nu skickar vi den här stjärnan till dig Göran, helt enkelt för att du börjar i helt fel ände. Vi ska inte lyfta tillbaka samhällsutvecklingen till den tiden där det var kvinnornas ansvar att ta hand om barn och hem. Ge männen istället möjlighet att uppleva sina barns uppväxt med allt det innebär av livsglädje och erfarenhet. Alltså: Gör bot, gör bättring. Säg JA till lika ansvar för barn och hem! 


Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s