Hur i hela fridens namn kan man göra så fel med så stor makt!

På bordet låg en svart kvinna i naturlig storlek. Med berått mod och med ett stort leende på läpparna satte Sveriges kulturminister kniven i kroppen och tog sig en smakbit. Scenen är fruktansvärt osmaklig. Det hela skulle handla om kvinnlig omskärelse. Istället blev det en gigantisk manifestation av vårt samhälles drift att objektifiera och förlöjliga kvinnor. Visst är konst till för att provocera, visa något och lära oss något men det ska definitivt inte förvandla allvarliga och i högsta grad plågsamma och förtryckande samhällsproblem till jippon.

Bilden av den uppskurna svarta kvinnan ställer inte bara frågan om sexismens självklarhet i vårt fortfarande patriarkala samhälle. Den visar också på att rasismen fortfarande lever även på högsta nivå, för inte är det möjligt att ens tänka sig att ett statsråd ostraffat skulle sätta kniven i en tårta föreställande en vit naken man i naturlig storlek?

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

Att så okritiskt ställa upp på ett sexistiskt och rasistiskt jippo utan att reflektera över vad man egentligen gör föranleder en kaststjärna från Ninjafeministerna. Vårt budskap till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är: Gör bot, gör bättring! Ta ansvar för dina handlingar och agera FÖR jämställdhet och respekt, inte tvärtom!

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s