Kön: Den viktigaste kategorin

Zsa Zsa Gabor kanske inte är den vanligaste att citera i  feministiska sammanhang, men följande lär hon ha sagt:

Jag har varit gift med både en kommunist och med en fascist. Ingen av dem gick ut med soporna.

Som sagt, patriarkatets värdesystem existerar i de allra flesta miljöer. Zsa Zsa Gabor insåg det också. Kön är den allra viktigaste kategorin sett till betydelse för hur människor rangordnas och förses med etiketter. Bland de rika är det männen som är rikast, bland de fattiga är det kvinnorna som är fattigast. I alla samhällsklasser har männen fördelar framför kvinnor. I alla samhällsklasser finns det sysslor längst ner på stegen som kvinnor förväntas göra, men inte män. Läste ni om dagiset i Norge där manlig personal inte behövde byta blöjor på barnen eftersom ”de skulle få vara män”? År 2012? Det är skrattretande!

Detta betyder naturligtvis inte att andra kategorier saknar betydelse, men könet är något som skär igenom alla andra kategorier. Män är överordnade, kvinnor är underordnade. Det är fullständigt klarlagt, och lika fullständigt oacceptabelt.

När kommer den dag då vi har ett och samma människovärde? Är du villig att hjälpa till i kampen FÖR att den dagen ska komma tidigare än om 3400 år? Välkommen att bidra! Vi feminister behöver bli fler om vi ska nå resultat under vår livstid!

/Birgitta

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kön: Den viktigaste kategorin

 1. Laura skriver:

  Så sant så Birgitta! Vi måste bli fler och uppmärksamma de onödiga skillnaderna som delar världen och försenar välfärden.
  ”Män ska få vara män” – mohahahaha! Det mest idiotiska jag läst hittils (i år).

 2. Toggan skriver:

  FRÅN OBJEKT TILL OFFER

  Ursäkta mina kanske annorlunda kommentarer, men varför skriker ni? Vilka är först och främst värda den största uppmärksamheten i samhället?
  Kanske alla människor som accepterar att en del tonåringar från tragiska uppväxter hamnar i sex och drog träsket när dom ännu inte ens fyllt 18 och då enligt utvecklingen inte kan anses som fullt mogna, att fortfarande vara i en gråzon.
  Att tillåta detta slaveri genom laster och utnyttjande bara för att dom skall följa dom samvets befriade människornas villkor! Detta borde ligga först och främst på agendan för att kunna kallas för feminism? Slåss för dom mest utsatta för det är väl där början borde vara och i med denna kamp skulle det generera sig upp i hierarkin för att till slut nå taket där höjdarna och dom kapitalstarka som har makten sitter och bestämmer över media, politikerna och oss övriga. En rasism mot dom svaga men vi bara blundar skrämda av förtrycket.
  Inse att det är samma människor, dom som vill förtrycka och förtrycker. Två kön!
  Om den dagen kommer så kommer säkerligen alla människor som tänker och bryr sig också att erkänna sig som feminister och kanske också kämpa och inse att dom inte är värda mer än någon annan oavsett kultur kapital eller kön.
  En kanske tankvärd fråga till alla kvinnor som ställer upp på att festa på männens villkor bara för att männen vill visa att dom styr, ni tar då del av männens dåliga sidor, historien borde lärt er detta? Alkoholen är roten till dom flesta våldtäkter och misshandeln, är detta att vara jämställd och tillhör det tiden? Att kanske fastna i helvetet, där ingen människa vill vara, där bara få vågar erkänna sitt beroende?
  Svar: Visst är det jämställt mannen att fastna i samma beroende och lika dumt.
  Börja slåss för att återge dom svaga självkänslan för i den stunden kommer vi att se ett samhälle som jobbar med hjärtat för att kunna generera till något bättre!
  Skicka dom som inte ställer upp på detta till månens mörka baksida för där är det kallt och mörkt och passar ondskans egon.
  Och så länge ni kommer att finna avundsjukan i dom som får högre lön för samma arbete så länge kommer detta från grunden problemet att vara en nitlott och bara habegäret skrika efter mer och mer därför att habegäret tillhör egot och vi är offer tills vi frigör oss från detta.
  Då kan vi börja tala om jämställdhet, känna glädjen av en värld att älska.
  Och i den stunden så finns ingen olikhet. båda ledens tyranner är störtade.
  Eller skall detta accepterande ta 3400år till eller ske nu? Bollen är i rullning.
  Kanske skulle denna skrift ha legat på humanisternas bord? Var snäll i så fall och skicka den vidare.
  Toggan.

 3. ninjafeminister skriver:

  Orättvisorna mellan könen är både dokumenterade och välkända. Kamp FÖR jämställdhet och MOT förtryck kan ske på olika arenor. Vi har bland andra valt den här och välkomnar alla andra att välja de arenor som känns mest angelägna för dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s