Stjärnan är kastad!

”Kärringarna ska tjäna mindre, punkt.”


Vi hör klarspråk från det kvinno- och låglönedominerade Handels ordförande Lars-Anders Häggström när han kommenterar avtalsutspelet från Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren som resolut avvisar kravet på jämställdhetspott.

Tre fackförbund står bakom kravet på 3,5 procents löneökningar, och dessutom en jämställdhetspott, en ytterligt måttlig sådan. Men först handlar det om Handels, och där har ordkriget startat. Från arbetsgivarsidan hörs budet max 2,6 procent, det vill säga samma som för industrin. Samtidigt säger man Nej till låglönepotter och tar kampen mot för höga ingångslöner. Kort sagt, man säger Nej till samtliga fackliga krav.

– Vi tänker ta fighten för 2,6 procent, var budskapet från Christer Ågren från Svenskt Näringsliv vid den gemensamma presskonferensen med arbetsgivarorganisationen Svensk Handels och Sveriges hotell- och restaurangföretagare förra fredagen.

Svaret från Handels lät inte vänta på sig.
– Svenskt Näringsliv vill tydligen införa en sektor för tjänstehjon. En sektor som ska svälja mycket folk genom att lönerna hålls nere, sa Handels ordförande Lars-Anders Häggström enligt Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga 10 mars.

Från Ninjafeministerna

Vi är ett gäng kvinnor och män i olika åldrar med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. En åtgärd i detta arbete är att skicka en symbolisk kaststjärna till organisationer eller enskilda personer som genom handling och ord förstärker ojämställdheten mellan män och kvinnor.

Att gå emot jämställdhetspotter och befästa att kvinnodominerade arbetsplatser ska vara lågbetalda föranleder en kaststjärna från Ninjafeministerna. Vårt budskap till Svenskt Näringsliv och Christer Ågren är: Gör bot, gör bättring. Säg JA till rättvisa löner även för kvinnor!

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s