Kvinna ca 1912 och 2012….

Du sökte en blomma

och fann en frukt.

Du sökte en källa

och fann ett hav.

Du sökte en kvinna

och fann en själ-

du är besviken.

Edith Södergran (1892-1923) var en driven poetissa med mycket att säga oss feminister i 2000-talets början. Vi tycker ju att vi har kommit en bra bit på väg, men hur långt har vi inte kvar tills vi kan vara överens om att kvinnor är FULLVÄRDIGA MÄNNISKOR? Vi begränsas fortfarande, i yrkesval, i lön, i karriären och i livsutrymmet. Till och med pensionen är olika mellan könen och systemet missgynnar kvinnor som har tagit större ansvar för familjen med start under barnens uppväxtår och sedan ofta fortsatt av ren slentrian. Lägre lön ger lägre pension. Punkt.

Det går inte fort nog, systrar! Ni måste inse att det här är orättfärdigt, bröder! Så länge vi inte har speciella lägre kvinnopriser på exempelvis mat, kollektivtrafik och kulturupplevelser finns det INGET som kan motivera den ekonomiska ojämlikheten mellan män och kvinnor. Så länge vi inte av biologiska skäl på allvar kan hävda att kvinnor enbart passar för 20% av yrkena medan män kan välja på resterande 80% så finns det inga skäl till att acceptera att så många kvinnor pressas in i traditionella kvinnoyrken med låga löner, kass arbetsmiljö och noll karriärmöjligheter.

Vi kvinnor är frukter och hav och har själar, inte blommor, källor och stereotyper. Vi är MÄNNISKOR och den som inte fattar det får nog stå ut med sin besvikelse själv. Det är inte vår uppgift att uppfylla andras önskningar!

Eller som Edith Södergran uttryckte det:

Jag är en flamma, sökande och käck,

jag är ett vatten, djupt men dristigt upp till knäna,

jag är eld och vatten i ärligt sammanhang på fria villkor….

/Birgitta

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kvinna ca 1912 och 2012….

  1. Ulf Szymanski /Nybro skriver:

    ”Ni måste inse att det här är orättfärdigt, bröder!”
    jepp- så är det……Hälningar Ulf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s