Så enkelt är det! 8 mars i Nybro

 

Pernilla och jag promenerade med våra ninja-flygblad, lila sidenband tvärs över bröstet och vår första röda tyg-kaststjärna till torget för att prata med de alltid lika trevliga Nybroborna.

På torget var det inte så mycket liv och rörelse som det brukar vara, men det berodde nog lite på vädret, så vi drog oss mot Willys entrédörrar för att ge alla passerande invånare ett flygblad med rubriken ”Ta ingen skit” och vi upplevde detsamma som i Kalmar. Några enstaka försökte smita förbi, men de flesta stannade till och en del kom till och med fram och frågade vad vi delade ut. Vi fick så många intressanta och även en del ledsna historier berättade för oss, trots att de inte kände oss. Tack för förtroendet! Nästan alla höll med oss om att det var viktigt att vi reagerade och tog ställning mot kvinnovåldet. De var nyfikna på oss ninjafeminister och ville gärna diskutera om allt från filmen ”Lilja for ever” och psykisk misshandel till löner som inte räckte och kvinnojouren.

En man kom ut med en bukett tulpaner. Han berättade att han i 17 år hade överlämnat en bukett till sin kvinna just den här dagen. Han hade redan som liten lärt sig att ”en man slår inte kvinnor, barn och djur”.

En kvinna på 85 år var så glad att vi orkade kämpa. ”Ge aldrig upp” bad hon, som i hela sitt liv hade upplevt att hon varit underlägsen, kränkt och lågavlönad just för att hon var kvinna! Jag blev ledsen, men inte det minsta chockad av hennes upprördhet när hon berättade detta, däremot av 2 tonårstjejers mycket bestämda ”nej”, men min son trodde att deras reaktion kunde bero på okunskap.

Kaststjärnan i rött tyg, som jag hela tiden höll väl synlig i min hand, var absolut inga Nybrobor rädda för. Inte ens journalisten som intervjuade oss. Hon förstod syftet. För att få en förändring måste vi peka på orättvisorna på ett tydligt och konkret sätt. Kvinnor är lika mycket värda som män och ska också värderas lika i ALLA avseenden. Så enkelt är det!

Mariann, ninjafeminist och Nybrobo

Det här är första kaststjärne-prototypen efter en mall av Eva-Britt Svensson, vår hedersmedlem och vänsterns tuffa, stridbara kvinna i EU innan förra valet.

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s