Lika människovärde NU!

Maktordningen mellan män och kvinnor präglar politiken och samhällslivet världen över. I så gott som alla kulturer och samhällssystem har män en starkare ställning än kvinnor, bara för att de är män.  Det gäller bland annat rätten till sjukvård och till utbildning, till arbete och till ett självständigt, tryggt och fritt liv. Vi i Vänsterpartiet vill förändra det här.

Varje år dör 536 000 kvinnor i samband med graviditeter. Samtidigt utförs det 20 miljoner illegala och osäkra aborter. Dessutom saknar 120 miljoner kvinnor tillgång till preventivmedel eller familjeplanering.

Det framställs ofta som om vi i Sverige har kommit långt, men sanningen är att Sverige inte bara har flest anmälda våldtäkter i Europa utan dessutom ligger illa till när det gäller att klara upp våldtäktsbrott. I Sverige spelar bostadsorten roll för tillgången till ungdomsmottagningar, preventivmedelssubvention och för nivån på sexualundervisningen i skolan. Betydligt fler kvinnor än män jobbar deltid, och omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor ökar. Våldet mot kvinnor beskär kvinnors självklara rätt till säkerhet och trygghet. Varje år misshandlas hundratals kvinnor till döds. Det här är inte okej.

Förändring är alltid möjlig, bara vi är många som håller ihop och kämpar tillsammans. Att bekämpa kvinnors underordning är en global angelägenhet som handlar om mänskliga rättigheter och demokrati. Vi vill bryta de könsmaktsstrukturer som kränker kvinnors rätt till ett fritt och självständigt liv. Målet är alla ska ha lika människovärde oavsett kön. Den 8 mars 2011 är en dag då vi påminns om att vi har långt kvar, såväl globalt som nationellt.

 Birgitta Axelsson Edström, Kalmar

Lohla-Marie De Bie, Emmaboda

Susanne Johansson, Kalmar

Mariann Karlsson, Nybro

Laura Roch, Nybro

Annonser

Om ninjafeminister

Vi är ett gäng kvinnor och numera även män i olika åldrar, med olika livserfarenheter som vill förändra världen till det bättre och lyfta upp frågan om jämställdhet. Vi vill visa vad feminism handlar om och hjälpa kvinnor att våga ta för sig och inte låta sig nedvärderas. Vi ger oss inte förrän vi når resultat. Kvinnor och män är lika mycket värda och ska värderas lika. Så enkelt är det! Välkomna till vårt nätverk!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s